Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 15:48 - Мухи, Монаси, Марс, Махабхарата
Автор: bella2008 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 20400 Коментари: 60 Гласове:
5

Последна промяна: 02.11.2010 12:51Вторник пети ми е късметлийски ден. Трябва да е, според хороскопа на зодията ми: щастлив ден - вторник, число - пет.

Във вторник, на пети конференцията внезапно приключва с няколко часа по-рано и ми оставя цял свободен следобед в Пърт. След всичките съботни приключения, когато цялата вселена се съюзи срещу мен и не ми позволи да пътувам на север сега Фортуна най-неочаквано се показва благосклонна към. Направо ми прави мили очи. Толкова демонстративно, че  е редно да се замисля какво ли ще ми струва мимолетното й благоволение, но аз просто нямам време за подобни размишления. Както съм с бизнес костюма и компютъра на рамо хлътвам в първото бюро за коли под наем. Нямат нищо свободно. Поглеждам Фортуна под вежди строго, докато завивам зад ъгъла към следващият адрес. Там разполагат с една единствена кола. Служителката изрежда с ясна дикция, четейки от екрана марката, модела, тонажа и всевъзможни други характеристики на автомобила, които не ми говорят нищо. Със същият успех можеше да изрежда латинските имена на представителите на клас ципокрили. Не защото не е световна марка и вероятно много популярен модел, а защото за мен колите се различават само по цвят, дължина и тип скоростна кутия - с ръчни или автоматични скорости. Старателната млада госпожица не сметна за необходимо да спомене нито едно от тези важни свойства на возилото. Пита дали искам да наема така описаното транспортно средство. Искам, разбира се. Щом е в движение и с пълен резервоар, взимам го. С хиляди извинения ми сервират лошата новина - колата нямала Джи-Пи-Ес. Въх!! Повдигам критично вежда и подписвам с мълчаливо неодобрение документите, както се очакват от мен. Няма какво да скандализирам дамския екип на агенцията с личните си признания за това, че аз никога не съм имала, не съм ползвала и не планирам да ползвам нито в близко, нито в далечно бъдеще сателитни навигационни устройства. И вероятно съм последният човек в Австралия, който кара по карта. Истината е, че аз съм физически, психологически, духовно, холистично и всякак неспособна да следвам инструкции. Пък ако ще да звучат с гласа на Брад Пит, Далай Лама или Йода. Всъщност основната причина с Фортуна да сме във вечно обтегнати отношения, е че аз никога не следвам нейните предписания. Както и да ги пише - с линии по дланта ми, с картинки в чашата от кафе, с думи в секцията за хороскопи на вестника. Не ги чета, не ги следвам и това е. Всъщност и да имаше джи-пи-ес аз едва ли щях да го ползвам. В чантата ми вече кротува пътна карта на Западна Австралия, закупена преди броени минути от близката книжарница. Лъскава и хрупкава като поздравителна картичка. И също като картичка ми пожелава всички посоки на света. Без запад, разбира се. Там пътищата са морски и тях кой знае защо обикновено не ги отпечатват на автомобилните карти. Нищо де, днес така или иначе съм се запътила към сухоземна дестинация.

Най-после се сдобивам с ключовете и потеглям. Имала съм благоразумието да попитам как да изляза от центъра, за да поема на север. Според думите на младата девойка трябвало само да стигна до Мидланд (Средна земя) и от там просто хващам Великата Северна Магистрала. Само тя води на север, тъй че е лесно. Няма начин да се объркам.

Тя ще ми каже на мене! Мигом се загубвам. Първо защото не е много ясно от уличните табели как точно се стига до Мидланд и второ, защото името на въпросния квартал/градче никак не е случайно. Там се срещат Великата Северна Магистрала, Великата Източна Магистрала, не по-малко Великата Южна Магистрала, Крайбрежната Магистрала Бранд и още няколко първокласни национални пътища. Освен величествени вдъхващи благоговение имена всички тези пътно-транспортни съоръжения си имат и съответстващи на международните стандарти цифрови кодове. Картата ми старателно изрежда всички  идентификатори в главозамайваща плетеница от линии, цветове и числа. Но правят ли си труда пътните указателни табели да използват някоя от тези отличителни харастерики? Не-е-е. Те услужливо ми предлагат да се разходя до Микатара на някакви си 972-а километра от тук, до Мередин, което пък е на няма и 500 километра, а  ако съм чак толкова придирчива и искам по-близка дестинация, мога да пробвам Гумалинг, Биндон или Банджингара. А, ако пък толкоз чак нищо друго не си харесам винаги мога да се върна в Пърт, нали така, ей там, в тези четири посоки е все пътят за Пърт. Което е все пак утешително - винаги има начин да се прибера в хотела. Според табелите на ей това кръстовище например, накъдето и да поема все в Пърт ще стигна. Всички пътища водят в Рим.

Избирам посоката наслуки. Дори по слънцето не мога да се ориентирам, защото е пладне. Питам в  една крайпътна бензиностанция и О, чудо! на прав път съм. Малко по-късно дори бивам възнаградена за навигационните си успехи с малко зелено щитче с номер 95 на табелата сочеща към Биндон. Великата Северна Магистрала! Едва ли покорителите на Северния полюс са били по-екзалтирано щастливи от мен.

Причината да полагам толкова усилия да се озова на правилната магистрала е, че искам да посетя едно от най-необикновените австралийски градчета - единственото монашеско селище в Австралия, Нова Норсия. А до там се стига само по една от всичките велики магистрали. Северната. За да не скучая по 150-километровия маршрут дотам си пускам радио. Попадам на дискусионно предаване обсъждащо актуални за деня новини. Слушам известно време в захлас коментарите на водещия в студиото по въпроса дали глобите за собствениците на кучета, които не почистват парковете и улиците след домашните си любимци да зависят от размера на изпражненията, от породата на кучето - все пак това е индиректен индикатор за първото, чихуа-хуа-то не може дори да иска да остави след себе си такива впечатляващи депозити като булдога да речем, и дали това би могло да се тълкува като дискриминация. Или фаворизъм. Друг важен проблем естествено е какъв да бъде критерият за добро почистване и какво, ако четириногото има стомашно разстройство или пък се е облекчило върху нечия частна собственост - следва ли стопанинът също да нагази в частната територия с цел почистване или да се съобрази с неприкосновеността на собствеността. Все важни и фундаментални въпроси на демокрацията. Твърдо убедна, че съм случила комедийна станция се хиля с глас на все по-очевидните затруднения на водещия и слушателите на телефона да намират подходящи евфемизми и синоними по темата. После дискусията се прехвърля върху високия курс на австралийския долар и става ясно, че каналът е все пак новинарски. Не съм дори предполагала, че в някои щати политиката е  толкова забавна.

Сменям честотите докато не попадам на хубава музика. Слънцето залива света с щедро лятно сияние, небето е в невъзможното синьо на детски сън, пътят се извива пред мен гальовно като коте, а в зелените морави от двете ми страни разсеян художник е разливал щедро лилавата боя. Ама много е бил разсеян тукашният Ван Гог!Току се редуват лозя, портокалови плантации, ниви с ечемик, зеленчукови насаждения, още лозови масиви, винарни, фермички и крайпътни ресторанти обещаващи пресни скариди. Това е плодородната долина Суон по горното течение на едноименната река. Живописна и кокетна като илюстрация в детска книжка. От ефира компания ми правят Куин, Блонди, Флитууд Мак, Дайър Стрейтс, Полис, Супертрамп. Или Фортуна още ми се подмазва, или това наистина е най-доброто радио на Пърт както се саморекламира каналът.

Току след първото появяване на Нова Норсия на пътната табела радиото започва да заглъхва. След още няколко завоя изчезва напълно. С изумление установявам, че няма нито една друга станция в ефира. Нищо. Ни-щич-ко. Но нямам време да се дивя на необичайния факт, тъй като вече виждам първите постройки на селището. Като опитна туристка се насочвам директно към паркинга на информационния център. Наоколо няма жива душа. Само две коли и трактор нарушават абсолютната празнота на пейзажа. Е, и тухлената сграда, в чиято сянка съм скрила вярното си возило.

Отправям се към входа на музея. Т.е. Музеят. В този градец от всичко има  по едно. Така че всяка сграда заслужава да се ползва от привилегията на пълния член, употребяван за уникални по същността си явления. Паркингът. Хотелът. Църквата. Манастирът.

image

Жегата се стоварва отгоре ми с всичкото наднормено тегло на угоеното си лятно слънце. Сухият прашен вятър веднага се заема да критикува прическата ми и две мухи гостоприемно се втурват да ме целуват тържествено по устата за добре дошла. Ала Брежнев-Хонекер. Скривам се от всички тях зад масивната дървена врата на музея. Посрещат ме хлад и калиграфски изписан дисплей с правилата за гостоприемство на монасите бенедиктинци.(Според същите всеки гост трябва да се посреща така сякаш е самият исус Христос.) Разхождам се дълго из двата безлюдни тихи етажа на музея/художествена галерия/сувенирен магазин с чувството, че съм последният жител на земята. Няма много експонати, но тук-таме по табелките се зачитам в интересни исторически факти. Най-после край етажерка с бурканчета мед срещам разпоредителката. Мила жена с бели коси, която се стряска видимо като ме вижда (чак толкова ли съм рошава?!) и надълго ми се извинява, че съм пропуснала последната за деня екскурзоводска беседа в един часа. Всички посетители вече си били тръгнали. Започвам да се чувствам като натрапница (като плашеща милите белокоси женици натрапница) и питам дали би било приемливо и подходящо да се разходя из селището. (Откъде да знам - в монашеската обител може да се смята за най-грозна ерес и прелюбодеяние жена на средна възраст да се разхожда сама, без броеница и без забрадка сред безлюдния покой на селото. Хистиянската църква както всички знаем има доста силно дискриминативно отношение към представителките на моя пол.) О, разбира се, разбира се, че съм добре дошла да разгледам. Църквата също е отворена. И ресторантът. И хотелът. И гробищата са много интересни. Само манастирът е затворен за външни лица. За съжаление. Все повече ми се струва, че лелчето всячески се опитва да се отърве от мен. Изкушавам се да тествам гостоприемството й (интересно, дали ме вижда като потенциален предрешен божи син),но тъй като се чувствам все още виновна, задето я стреснах се подчинявам на любезното изкъшкване, сбогувам се бързо-бързо и излизам. Мухите не са се отказали от целувката. Аз се правя на свенлива и ги пъдя.

Прехвалените гробища не ме привличат с нищо друго освен с прохладна сянка. Няма цветя, нито каменни скулптори, нито параклиси. Само скромни надгробни плочи. Някои килнати, други потъмнели от времето, трети с нищо незабележителни. Знам че някои ги намират за неизчерпаем източник на информация и могат да прекарат часове, зачетени в епитафиите и рождените дати, но на мен това ми прилича малко на удоволствието от четенето на телефонния указател. Не че не е интересно и информативно, просто... Добре де, да речем, че гробищата просто не са моята чаша с чай, както казват англичаните. Сядам за малко на тухления зид, докато освобождавам от плен отчаяно жужащата муха, заплетена в косите ми от побъркания фризьор, който все не може да вземе окончателно решение. Ту е твърдо убеден, че най ми отива път отляво и за по-траен ефект ме посипва с фин прах вместо лак за коса, ту размисля внезапно и трескаво ме топира от всички страни. Този път с повечко червена прах. Ту изгубва всякаква увереност и започва отчаяно да кърши пръсти, ама без да изпуска косата ми от ръце. И без да гледа ми хвърля прах, този път в лицето. Ей затова не обичам да ходя по фризьори! Щастливата муха кръжи в захлас край изменчивата ми прическа и одобрява невъздържано всичките ми неволни превъплъщения. Аз съм личната й освободителка все пак.

Мисля си, че трябва да е много самотен животът на мухите тук. Я дойде някой заблян турист, я не. Пък и който дойде не повтаря - лудият фризьор прогонва всички. Горкичките! Почти съм склонна в духа на християнските традиции да им позволя една бърза целувчица, когато втората муха успява някак да се завре под очилата ми. В последвалата суматоха тя ми бръква в окото с крило, аз си бръквам в окото с пръст, вятърът ми бръква и в двете очи с коса. А-а-а, това не се търпи! Нахалници! Зарязвам покоя, тишината и псевдо-прохладната сянка на манастирските гробища и се отправям с широка крачка към следващата бенедиктинска сграда - колежът.

Край монументалната европейска фасада стърчи самотен баскетболен кош. В задния двор на колежа се вижда още един. Струва ми се малко необичайна тази пилигримска баскетболна практика. Но аз всъщност нищо не знам за съвременните превъплъщения на християнството и интеграцията на вярата със спорта или със съвременното изкуство, да речем. На втория етаж в музея имаше такива неочаквани трактовки на разпятието и другата християнска символика, че си излязох с твърдото убеждение, че имам много да наваксвам с познанията си за съвременното религиозно изобразително изкуство. Явно, че и библията съм чела по диагонал щом съм пропуснала главата за баскетбола. Надявах се поне в колежа да има обитатели - младите хора притежават това свойство да са вечно в движение и да са шумни, така че е трудно да останат незабелязани. Но следобедната тишина на селището е ненакърнима. Може пък да е време за молитва или нещо такова. Отдалечавам се с уважително тихи стъпки по настланата с тротоарни плочи пътека.image

Нова Норсия е единственото австралийско монашеско селище. Основано през 1847-ма година от испански бенедиктински монаси и кръстено на град Норсия в Умбрия, Северна Италия - родно място на основателя на ордена Свети Бенедикт. От самото начало идеята на двамата монаси основатели била да създадат селище базирано на добродетелите на християнската католическа църква, абсолютно независимо от външния свят, затворено в себе си и отдадено на общуването с бог. Мисията взела под крилото си малобройното аборигенско население в района, с твърдото убеждение, че само "благословията на цивилизацията и религията" са в състояние да ги спасят от зла гибел пред дулата на белите заселници. Монасите донесли със себе си своя европейски опит в земеделието, строителството, архитектурата, развития си естетически усет, строгите норми на бенедектинския орден. С много труд и след изключително трудно, необещаващо начало селището и малкото земя, която мисията притежава постепенно се превърнали в плодороден оазис. Абатството произвежда мед, вино, бира, прави хляб, зехтин, задоволява всички хранителни потребности на шепата монаси (понастоящем само осем) и децата в колежите - момчешки и момичешки.

Всички сгради в Нова Норсия са строени със собствен труд, с ръчно правени тухли в тъмно-червеното на вездесъщата червена прах, носена от вятъра. Преобладава средиземноморската архитектура. Всичките са вписани в Националния регистър на архитектурните паметници. Органът в църквата е немски. Музеят е пълен с картини на италиански художници от 19-ти век. В градинките се извисяват кипариси, край пътя са строени скромни редици от маслинови дръвчета. Църквата е белосана. Камбанарията - непогрешимо испанска. Всичко създадено от човека контрастира, изглежда неестествено и ненамясто сред евкалиптовите гори наоколо, червената австралийска почва и усиленият на максимум син пламък на небесната газова горелка над нас. Цялото градче е иззидано от противоречия и неочаквани контрасти. Има мелница за брашно и прочута пекарна за хляб, но посетителите не могат да опитат хляба - той е само за монашеската трапеза. Ресторантът съществува специално за посетители и гости на манастира, но в него се сервира храна само от 12 до два и от пет до седем. Абатското светло пиво е великолепно и прочуто, рекламира се, но не се предлага никъде другаде във вселената, освен в абатския ресторант. Нова Норсия е вписана като задължителна туристическа дестинация във всеки пътеводител за Западна Австралия, а е най-безлюдното и сякаш изоставено място в света. Празно. Тихо. Умиротворено. Мотото на бенедиктинците е "Pax" - латинската дума за мир. И мир властва с всичка сила над всичко и всички в Нова Норсиа. Застинал, недокоснат, ненакърнен, омагьосан. Като в началото на сътворението. Преди бог да създаде човека.

Всъщност май и животните още не са създадени. Само черен гарван прелита над пустия път (нито един автомобил не е минал откакто съм пристигнала), опнал змийска снага от хоризонт до хоризонт. И мухите. Ах, мухите! Споменава ли се в главата за сътворението нещо за мухи?

Имам муха в ухото, муха в джоба, една в ръкава, цяло сборище в косата. Муха в устата. Пърхане на муши крила в носа, муха зад очилата. И отново, но не непременно в този ред. И хем денят е ветровит. Вятърът се усилва в късния слдобед, вдигайки облаци керемиден прах. Не мога (и не искам) да си представя какво е в безветрие. Южноавстралийските мухи са световни шампиони в летенето срещу вятъра. Неоспорими, ненадминати асове на мушия свят. Движат се в стройни бойни формации, прегрупират се светкавично и атакуват неуморно. От прахоляк и лазещи мухи по очилата едва виждам къде вървя.image

Високите обковани тежки порти на църквата са затворени. Запътвам се към тях, но посред път ме обзема неувереност. Стеснителност някаква. Представям си как отварям с усилие и шум вратата и пристъпвам заслепена в църковния сумрак заедно с ярката слънчева светлина зад мен, за да срещна укорителните погледите на цялото монашеско население на абатството, прекъснали смирената си молитва и самовглъбение, за да отдадат мимолетно внимание на натрапника, нарушил следобедната литургия. Смутено спирам насред пътечката и врътвам кръгом. Не искам да нарушавам покоя. Отварянето на врата изведнъж започва да ми изглежда като невъобразимо шумен и непочтителен акт. Неуместна и неоправдана дързост. Като нарушение на мирната спогодба между небето и земята. Жалко! Така исках да видя прочутите църковни фрески от 70-те години на 20-ти век с австралийската сцена на Рождеството - комплектована с аборигени, агнешка кожа, кенгуру, папратово дърво и за повече автентичност дори космонавт в задния план.

Насочвам се към манастира. Там естествено има забранителна табелка. Светата обител е само за посветени. Няма забрана за фотоапарати, така че аз си отнасям за спомен снимка на вратите от ковано желязо и каквото се вижда през тях от градинката на вътрешния двор. Простота и смирение са главните принципи на бенедиктинците. Монасите прекарват живота си в тежък труд - сами обработват манастирските земи, и молитви - шест пъти на ден.

Продължавам през празната жълтееща морава, край празния караванен парк (предполагам, че по християнски празници тук се напълва с пилигрими и капацитетът на хотела са оказва недостатъчен), край малко светилище, край пейка, разположена насред нищото, непредлагаща нито сянка, нито интересна гледка, отдалечена от всички сгради, встрани от пътя и пешеходните пътеки, сякаш паднала от небето в тази случайна позиция, или спряла за малко на път за някъде другаде. Не се изкушавам да седна, защото армията от мухи ме води в плътен конвой нататък, срещу вятъра, към единствената останала непосетена сграда в градеца - хотелът.

Покрито параклисче ми напомня една от историите, прочетени в музея. Как Дон росендо Салвадо спасил манастира и църквата от страховит горски пожар като вдигнал иконата на Дева Мария срещу настъпващите пламъци и крещял отчаяни молитви в напразен опит да надвика рева на опустошителната огнена стихия. Пожарът повече или по-малко се впечатлил. Врътнал се обратно, откъдето бил дошъл - в гората. Дон Салвадо ще да е  спечелил сърцата на много аборигени за християнството този ден. На мястото на чудото е издигнато малко неугледно светилище. С избеляло книжно копие на иконата. Едва ли днес ще спечели някого за църквата.

Случайно забелязвам, че мобилният ми телефон няма покритие. Ама хич. Което ми припомня как радиостанциите изчезнаха още по пътя насам. Оглеждам се и без изненада установявам, че нийде не се вижда антена. Нито телевизионна, нито сателитна, нито друга някаква. Какво прекрасно място! Истинска омагьосана гора, заключена в миналото. Или в настоящето. Все едно е, защото времето е относително. Без база за сравнение, без връзка с външния свят, без отправна координатна система времето не съществува. Остава само покой. Pax. И мухи.

image

В ресторанта на хотела две възрастни жени са седнали на масичка в ъгъла и си говорят тихичко приближили глави. Друга възрастна двойка отпива бавно от запотените си чаши в пълно мълчание. Столчетата на чашите тракват приглушено върху дървената маса. Сервитьорът ме поздравява с мълчаливо кимване. След безлюдието и тишината на следобеда, прекаран в компанията единствено на вятъра всичко тук ми се струва шумно, претъпкано и натрапчиво. След продължителното мълчание и самота едва намирам гласа си, за да поръчам абатска бира. Изучавам менюто, докато кехлибарената течност бавно пълни високата стъклена чаша. Агнешки пържолки и телешки стек с картофи или прясна салата. Това е. Без вариации. Простота и смирение. Заковано е на тезгяха и по захабения му вид си личи, че не е от скоро. Може би от създаването на манастира менюто за гости е все такова. Бенедиктинците държат на традициите.

Сядам на масичка навън, наслаждавайки се на вече косите слънчеви лъчи и брулещият вятър. Всъщност се наслаждавам най-вече на  усамотението си. Нямах представа, че  е толкова лесно да се пристрастиш към тишината. И безлюдието. Започвам да си мисля, че на място като това човек може наистина да успее да с помири с бог. И дори със себе си. Жалко е, че има толкова много изисквания, за да станеш бенедиктински монах. Трябва първо да се покръстя в римокатолицизъм. И да си сменя пола. Е, нищо. В някой друг живот.

Докато допивам силната бира (правена според отколешната манатирска рецепта с белгийска захар,търпение и страст)осъзнавам два важни факта (имам предвид други два, освен, че "In pivo veritas"): първо, до вечерята в пет има още близо час и май никак не ме привлича перспективата да вечерям в компанията на другите посетители. Монасите очевидно не се хранят в ресторанта, така че е много малко вероятно да ми се удаде възможност да водя теологически дискусии над агнешките си пържолки с прясна салата. И второ, само на стотина километра съм от брега на Индийския океан. С малко късмет и шофиране по карта може да успея да стигна до плажа тъкмо навреме, за да видя залеза.

Залезът печели. Сбогувам се любезно, но без думи с мълчаливия мъж зад тезгяха и се отправям към паркинга. След кратка паник-атака, причинена от липсата на автомобила (Кой за Бога ще открадне автомобил от манастир?!) си спомням, че аз пътувам с кола под наем, онази бялата там и потеглям по обратния път. Съвсем близо до пътния знак за Нова Норсия, насред зоната на празния от всякакви радиовълни ефир се е килнала оребрената купа на огромна сателитна антена. Гигантска. Гугъл ще ми подскаже после, че е космическа. Слуша сигналите на марсианските космически програми. Още едно от странните противоречия на това градче - бог и Марс. Космонавти и бебето Исус. Съжителстват в мир. Pax.

image

Какво му е толкоз специалното на залеза над Индийския океан, ли? Ами специален е. Защото никога не съм го виждала. Изобщо залезите над водни басейни са малко кът в моите лични мемоари. Все тъй се случва, че живея по източните брегове на континентите. Изгреви да искаш! И над морета и над океани. Залез май съм виждала веднъж над Тасманово море. И туй то. Даже само Индийският океан без залеза е пак специален, защото още не съм се топвала в него. Тъй че настъпвам педала на газта и се впускам в състезание със слънцето. Ха, да видим кой ще стигне първи!

Радиото се връща внезапно към живот, уверявайки ме, с гласа на Фреди Мъркюри, че "Ние сме шампионите на света", но слънцето играе нечестно. Не само, че се спуска все по-бързо по стръмното нанадолнище към хоризонта, но се изхитрява и да се уголемява в процеса, изтънявайки съвсем тясната синя ивица над короните на дърветата. Обаче аз не се предавам лесно. Правя последен завой и сега се движа право на запад. Опитвам се да не обръщам внимание на гладния си стомах, докато "Мен ат уърк" се умиляват над "Веджемайт сандвич". Слънцето започва да ми прави откровено мръсни номера - свети ми директно в очите с милионватовите си прожектори. Дори със спуснати сенници, дори със слънчеви очила не мога да прочета указателната табела на т-образното кръстовище. А съм само на пет метра от нея. "И гората ще ехти от смехове" обещава Робърт Плант. Завивам слепешката на юг. Бързо! Ей там, зад този хълм. Ох, докога ще се бави този светофар?! Къде за бога е паркинга? Абе, нямат ли паркинги тия хора, бе?! А, ето го, сега пък няма свободни места. Какво, всички залез ли са хукнали да гледат?! Дълги сенки вече се протягат зад високите пясъчни дюни, докато аз пъпля със скороста на костенурка и се оглеждам за място за паркиране. "Металика" доливат масло в огъня с "Нищо друго няма значение". Паркирам! И хуквам в хладната сянка, срещу влажния океански вятър, катеря стръмната пясъчна дюна от искрящо бял пясък. Тя се срива неуслужливо под краката ми. Газя бодливи растения, подпирам се с длани върху остри клечки. Пясъкът е ситен като сол. И студен. Пълни обувките ми. Най-после издрапвам до горе. В последен отчаян опит за открадната победа Слънцето вади последния коз от ръкава си - скрива се зад облак. Край. Няма да го видим как потапя огненото си лице в сребърната вана на океана. Няма да станем свидетели на ежедневното алхимично превъщане на оловото в злато. Тръшвам се разочарована на хладния пясък. Искам да си купя стълба към небето.

Плажът е пълен с хора. Повечето облечени. Зяпат към водата. Май наистина всички са дошли да гледат залеза. Ама нямаха тоз късмет. За разлика от мен, обаче добре прикриват разочарованието си. Изглежда като да се забавляват в сгъстяващия се сумрак.

Очите ми още сълзят след продължителното взиране в слънчевия оксижен. Свалям тъмните очила и продължавам да се самонавивам как не е честно. Да прекося целия континент, да пропусна агнешките пържолки, да бия толкова път, да изрева кофи сълзи срещу ослепителната светлина и накрая а пропусна залеза, заради някакъв облак! Залезен бряг друг път!(Така се казва плажът.) Без милионите мегавати на слънцето калориферът на западния вятър бързо се превръща в мощен охладител. Треперя от студ в настръхналата си кожа, гълтам на дълги глътки влажния мирис на океана, мижам срещу ситния пясък, блъскащ неуморно в лицето ми. И тогава... само за част от секундата, само колкото да го зърна бегло между две примигвания, колкото да запали хоризонта за миг в сюрреалистичен зелен огън, да озари светкавично снежнобелия плаж с фосфоресциращ виолет слънцето се показва присмехулно под ъгълчето на тежката облачна крепост. И изчезва. Този път окончателно. И небето кънти от смехове. А може би Фортуна ми намигва за последно съучастнически - все още сме приятелки.

Индийският океан обвеян в мистерии, забулен с екзотични аромати на източни подправки търкаля бавно вълните си с тържествения ритъм на тежко стъпващи индийски слонове. В оловно-сребърното на водата танцуват ярките цветове на сарита. Чувам дрънченето на златни гривни по глезените на индийски  танцьорки в грохота на прибоя. Разпознавам гъвкавата еротика на телата им в игривото оттегляне на вълните по мокрия пясък. В менливите сенки на водата виждам тигри и Буди, йоги и свещени крави, шафран и злато, Кама-сутра и Махабхарата. Мамят ме ласкаво да посегна, канят ме да ги докосна. Събирам всичката си решителност, събувам офисната си обувка с ток, навивам крачола и извървявам накуцвайки последните няколко метра до водата. Позволявам на ръбчето на вълната да оближе ходилото ми. Забравям мигом шафрана, тигрите и индийските танцьорки. Водата е ледена.

Ок. Сега вече мога да отметна в тефтера - Индийски океан, един брой, леден. Човка.
Вторник, пето число все пак ми е късметлийски ден.


Тагове:   мухи,   Марс,   Махабхарата,


Гласувай:
5
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - online image rotation
27.10.2010 09:38
Здравей. Чета те от известно време. Всъщност, от доста. Всъщност, даже книгата си купих :) Значи, фен.
Забелязвам, че не завърташ портретните снимки. Изходите са три:
1) Купуваш си нов, скъп и джиджен фотоапарат, който сам се сеща кога снимаш портретно. Не е голямата работа, но пък се чувстваш успешен консуматор :)
2) Отиваш на http://pixenate.com/ и завърташ картинката с 4 клика. Select image, upload, rotate, download. Току що пробвах, става.
3) Не обръщаш внимание на съветите, и си слагаш снимките завъртени както си щеш. Твой си е блога, ще си правиш каквото искаш. За да покажеш принципно отношение, следващият път слагаш няколко снимки с главата надолу:)
цитирай
2. анонимен - Завъртане на снимките
27.10.2010 13:03
Още две възможни разрешения на проблема със завъртането на снимките.
1) Лесно и евтино (от автора на снимките) - кликвате дважди на снимката, същата се отваря с Windows Picture and Fax Viewer (ако сте на ХР - ако сте на нещо по-ново, сигурно ще е друго име), после кликвате веднъж на зелената почти триъгълна иконка за завъртане - и готово. Даже няма нужда да се записва файлът със снимката, той автоматично се завърта и си остава така.
2) Лесно и скъпо (от зрителя) - купувате си екран, който може да се завърта на 90 градуса (изображението се завърта автоматично).
П.П. Маслинено олио = зехтин (по нашенски).
цитирай
3. bella2008 - Mnogo blagodaria!
28.10.2010 05:13
Purvo za vnimanieto, posle oshte poveche za komentara i nai-puk veche za syvetite!!!

Obache:
Purvo: ne zabelyazvash dobre - ponyakoga gi obryshtam, drug pyt ne, t. e nepostoianna sym
Vtoro: imam si dzhidzhin fotoaparat - ne toi reshava koe i kak da uploadvam - choveshkiat faktor se namesva, nali razbirash, toi e nenadezhden (i veche dosta star model)
Treto: Mozhe bi nyamam Windows - i takiva subekti se navyrtat tudiava - polzvat Linux (v moya sluchai) ili drugo i na vsichkoto otgore ne znaiat (ili postoianno zabraviat) kak. Da ne spomenavam izobshto fakta, che monitoryt mi e schupen na 6 parcheta i pochti nishto en vizhdam ot snimkite tyi ili inak (az i ot teksta tolkova vizhdam, s tova opravdavam pravopisnite si greshki)

Abe s drugi dumi - neposledovatelna, nekompetentna i tehnofobna sum do stepen da sym opasna za sebe si i okolnite.
Mnogo se trognah ot zhesta ti i shte se postaraia da se popravia, ama ne moga da obeshtaia, che shte e za dylgo. Kato me nalegne myrzel hich dazhe i ne kachvam snimki.
A mozhe pyk inat da me nalegne, togava naistina shte gi nasviatkam s glavata nadolu.
Eto dnes, naprimer, otstupih ot lichnoto si pravilo da pisha na kirilica i se vpusnah v slovoizliyaniya na niakakyv stranen ezik - srubski li, polski li, ne stava yasno.

Za zehtina si absolyutno prav(a). baba mi mu vikashe syshto durveno maslo. Ama durvenata mi glava e zapochnala yavno da prevezhda ot angliiski.


Pozdrav!

Izabela
цитирай
4. анонимен - nvhnrqzzvt
02.04.2012 19:05
http://nammbnjdfkfgkhjyyy.com nammbnjdfkfgkhjyyy
<a href="http://nammbnjdfkfgkhjyyy.com ">nammbnjdfkfgkhjyyy</a>
[url=http://nammbnjdfkfgkhjyyy.com]nammbnjdfkfgkhjyyy[/url]
цитирай
5. анонимен - mviopqla
02.04.2012 22:46
ambien for sleep <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46127.0 ">15 mg ambien</a> ambien rebound insomnia http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46127.0 ambien cr 12.5 mg price [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46127.0]ambien canada pharmacy[/url]
цитирай
6. анонимен - sskwyphq
03.04.2012 00:03
xanax alp <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22811.0 ">greenstone generic xanax</a> xanax with tylenol [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22811.0]1 mg of xanax[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22811.0 green pill s 902 xanax
цитирай
7. анонимен - nrjfrryn
03.04.2012 01:15
carisoprodol dea <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15421.0 ">soma carisoprodol tablets 250 mg</a> carisoprodol ibuprofen http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15421.0 buy carisoprodol no prescription [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15421.0]carisoprodol soma 350 mg[/url]
цитирай
8. анонимен - hxtdjkuk
03.04.2012 02:25
strattera and concerta <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29393.0 ">25 mg strattera</a> strattera with wellbutrin [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29393.0]strattera online no prescription[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29393.0 strattera 20mg
цитирай
9. анонимен - luocrbae
03.04.2012 03:35
advair nebulizer http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46083.0 advair canada pharmacy [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46083.0]advair in canada[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46083.0 ">generic advair canada</a> is advair safe
цитирай
10. анонимен - juwolnhx
03.04.2012 04:46
combivent rescue inhaler http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15482.0 combivent no prescription needed [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15482.0]combivent no prescription needed[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15482.0 ">combivent without rx</a> boehringer ingelheim combivent
цитирай
11. анонимен - blvtonpc
03.04.2012 05:55
strattera weight loss <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47423.0 ">strattera 18 mg</a> strattera for inattentive add [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47423.0]100 mg strattera[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47423.0 strattera 60 mg
цитирай
12. анонимен - xbuutygf
03.04.2012 07:14
augmentin 22 75 [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22552.0]augmentin generic[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22552.0 ">augmentin es 600 mg</a> augmentin for preseptal cellulitis http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22552.0 augmentin price
цитирай
13. анонимен - yqkymxjb
03.04.2012 10:44

provigil order now [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47319.0]provigil price compare[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47319.0 buy provigil online pharmacy <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47319.0 ">provigil how to buy</a> buy provigil uk
aciphex retail price [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46018.0]aciphex nexium cost[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46018.0 aciphex price list <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46018.0 ">aciphex buy</a> aciphex rebate offer
buy ventolin online canada [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11782.0]online pharmacy ventolin[/url] <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11782.0 ">ventolin evohaler for sale</a> price of ventolin in canada http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11782.0 ventolin uk price
alprazolam online legally http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9417.0 cost alprazolam uk <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9417.0 ">alprazolam costa</a> alprazolam cinfa precio [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9417.0]ordering alprazolam[/url]
klonopin cheap <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47093.0 ">buy klonopin no</a> klonopin generic cost [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47093.0]klonopin buy online[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47093.0 klonopin online canada
цитирай
14. анонимен - kjxkebtq
03.04.2012 12:05
order ventolin inhaler canada http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13620.0 salbutamol ventolin evohaler sale <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13620.0 ">ventolin inhaler prices pakistan</a> ventolin for sale uk [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13620.0]buy ventolin nebules[/url]
cost of viagra at cvs <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17915.0 ">online pharmacy viagra canada</a> viagra buy uk cheap [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17915.0]viagra kaufen[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17915.0 discount generic viagra reviews
tramadol 50mg no prescription <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9462.0 ">order tramadol saturday delivery</a> buy tramadol in mexico http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9462.0 tramadol order online uk [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9462.0]buy tramadol from mexico[/url]
цитирай
15. анонимен - ccusvfsp
03.04.2012 13:29
much does augmentin-xr cost <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46590.0 ">buy augmentin online cheap</a> augmentin 875 price [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46590.0]augmentin prescription drug[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=46590.0 augmentin cost in
meridia buy [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15571.0]buy meridia online australia[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15571.0 ">meridia prescription</a> buy meridia online uk http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15571.0 meridia coupons discounts
retin a micro best price http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13602.0 retin prescription online <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13602.0 ">retin a how to buy uk</a> buy retin online australia [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13602.0]retin a cream 0.05 20g buy[/url]
цитирай
16. анонимен - farrdbea
03.04.2012 15:04
xanax kopen online [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22804.0]xanax 1 mg price[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22804.0 ">xanax order no</a> buy xanax online cheap no prescription http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22804.0 cheap xanax canada
order alprazolam online no prescription http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29291.0 cost alprazolam costco [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29291.0]cheapest alprazolam[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29291.0 ">alprazolam buy</a> ordering alprazolam no prescription
augmentin online prescription http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22552.0 augmentin online no <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22552.0 ">augmentin price in</a> augmentin 875-125 price [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22552.0]augmentin duo forte price[/url]
цитирай
17. анонимен - pffcxsbz
03.04.2012 16:42

reductil uk no prescription http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47342.0 reductil online in <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47342.0 ">reductil prices</a> reductil pills buy [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47342.0]cheap reductil no[/url]
order diazepam valium <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11775.0 ">valium no rx mastercard</a> get valium online uk [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11775.0]valium roche 10mg for sale uk[/url] http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11775.0 buy valium online legally 10mg cheap sale no prescription
buy advair inhaler online http://blacksro.com/forum/showthread.php?95408-generic-advair-online-no-prescription advair coupons online <a href="http://blacksro.com/forum/showthread.php?95408-generic-advair-online-no-prescription ">advair diskus online canada</a> get advair cheap [url=http://blacksro.com/forum/showthread.php?95408-generic-advair-online-no-prescription]advair diskus rezeptfrei[/url]
purchase clomid online [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15450.0]clomid costs private[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15450.0 clomid nolvadex buy <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15450.0 ">how much does clomid cost in canada</a> clomid to buy no prescription
cialis kaufen per http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11892.0 cialis from canada no prescription <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11892.0 ">cialis gunstiger kaufen</a> buy brand cialis online [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11892.0]cialis shipping to canada[/url]
цитирай
18. анонимен - aapzlfhw
03.04.2012 18:17

diazepam 10mg buy uk [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11688.0]diazepam online no prescription uk[/url] http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11688.0 diazepam bez recepty <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11688.0 ">cheap diazepam 10mg</a> diazepam 10 mg kaufen
ventolin inhaler online order <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15637.0 ">ventolin prescription coupon</a> ventolin hfa inhaler price http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15637.0 how much does ventolin inhaler cost [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15637.0]ventolin inhaler hfa online[/url]
buy diazepam london http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15492.0 diazepam uk no prescription <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15492.0 ">diazepam online from india</a> diazepam buy online no prescription [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15492.0]diazepam sellers india[/url]
retin a online cod http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9454.0 retin a micro price <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9454.0 ">buying retin a online</a> online pharmacy retin-a micro [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9454.0]retin a .1 no prescription[/url]
where to buy retin a in singapore [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11744.0]retin a with cream prescription[/url] http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11744.0 where can i buy retin a in canada <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11744.0 ">how much does retin a cost without insurance</a> buying retin a in canada
цитирай
19. анонимен - vulopnuj
03.04.2012 19:43

order xanax online no prescription <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11998.0 ">xanax online buying</a> xanax order online [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11998.0]ordering xanax online without[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11998.0 5 mg xanax cost
buy cephalexin for <a href="http://blacksro.com/forum/showthread.php?95491-where-can-i-buy-cephalexin ">cephalexin online mexico</a> buy keflex cephalexin 500mg generic http://blacksro.com/forum/showthread.php?95491-where-can-i-buy-cephalexin order cephalexin [url=http://blacksro.com/forum/showthread.php?95491-where-can-i-buy-cephalexin]order cephalexin today[/url]
buying kamagra india <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11702.0 ">online pharmacy kamagra 100mg oral jelly</a> kamagra fast delivery uk http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11702.0 sites to buy kamagra [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11702.0]cheap kamagra in the uk[/url]
kamagra online with paypal [url=http://blacksro.com/forum/showthread.php?95574-cheap-generic-kamagra-no-prescription]kamagra cheap to buy[/url] http://blacksro.com/forum/showthread.php?95574-cheap-generic-kamagra-no-prescription kamagra to buy in uk <a href="http://blacksro.com/forum/showthread.php?95574-cheap-generic-kamagra-no-prescription ">online pharmacy uk kamagra</a> prices kamagra jelly
цитирай
20. анонимен - axgtltmu
03.04.2012 21:03

do doxycycline cost http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22640.0 malaria doxycycline tablets buy [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22640.0]much does doxycycline cost canada[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22640.0 ">much doxycycline cost</a> can you get doxycycline over the counter
rivotril 2mg buy <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11950.0 ">buy rivotril no prescription</a> buy rivotril no prescription [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11950.0]buy rivotril online[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11950.0 rivotril online
xenical cost buy uk http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=12006.0 xenical orlistat 120 mg price <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=12006.0 ">orlistat xenical buy</a> xenical drug price [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=12006.0]xenical without a script[/url]
alprazolam from mexico online [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11861.0]no prescription alprazolam online[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11861.0 alprazolam cost uk <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11861.0 ">alprazolam vi non prescription</a> alprazolam costa rica
цитирай
21. анонимен - qntthdqc
03.04.2012 23:36

cheap kamagra 100mg for http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17875.0 buy kamagra uk next day delivery [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17875.0]cheap kamagra online pharmacy[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17875.0 ">cialis kamagra bestellen</a> to buy kamagra in
valium legal buy <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17906.0 ">valium kopen</a> valium online uk india http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17906.0 buy valium uk online [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17906.0]cheap valium from the[/url]
buy cheap adipex capsules [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85703.0]adipex retard on line[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85703.0 prescription adipex pills <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85703.0 ">buy adipex-p cheapest</a> adipex
adipex cheap consultation [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13502.0]how to get adipex prescribed[/url] http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13502.0 how to buy adipex without rx <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13502.0 ">adipex sale ireland</a> buy adipex-p phentermine
lorazepam no prescription mastercard http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9445.0 cheap lorazepam <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9445.0 ">lorazepam 1mg preis</a> cheap lorazepam without rx [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9445.0]lorazepam order online[/url]
цитирай
22. анонимен - ofjglgpo
04.04.2012 01:02

armodafinil nuvigil buy http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=86774.0 modafinil online cheap [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=86774.0]modafinil kaufen[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=86774.0 ">modafinil provigil online</a> online pharmacy modafinil provigil
alprazolam prices costco <a href="http://blacksro.com/forum/showthread.php?95427-buy-cheap-alprazolam-online-no-prescription ">alprazolam online sales</a> buy alprazolam no prescription cheap http://blacksro.com/forum/showthread.php?95427-buy-cheap-alprazolam-online-no-prescription alprazolam costco price [url=http://blacksro.com/forum/showthread.php?95427-buy-cheap-alprazolam-online-no-prescription]prescription alprazolam online[/url]
levitra south africa prices <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13579.0 ">viagra levitra order</a> order levitra canada http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13579.0 levitra best place to buy [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13579.0]buy generic levitra[/url]
cost ambien zolpidem [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22831.0]order zolpidem without rx[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22831.0 ">zolpidem cost</a> buy zolpidem tartrate in http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22831.0 zolpidem order line
цитирай
23. анонимен - gytqpwmg
04.04.2012 02:22
tramadol for sale <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17898.0 ">tramadol low price</a> buy tramadol 100mg http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17898.0 tramadol sellers india [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17898.0]tramadol pharmacy no prescription[/url]
aciphex cost per pill [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85667.0]aciphex nexium cost[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85667.0 aciphex price <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85667.0 ">aciphex cost per pill</a> aciphex tablets cost
how much does augmentin cost without insurance http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29299.0 does augmentin cost [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29299.0]buy augmentin 875 mg[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29299.0 ">augmentin 500-125 price</a> augmentin price cvs
цитирай
24. анонимен - xagliilh
04.04.2012 03:36
buy modafinil canada http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47232.0 modafinil buy usa <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47232.0 ">modafinil bez recepty</a> modafinil tablets buy [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47232.0]modafinil review buy[/url]
prescription alprazolam er http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17835.0 alprazolam online sales <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17835.0 ">order alprazolam</a> alprazolam online legally [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=17835.0]alprazolam order online now[/url]
meridia online ireland [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11722.0]buy cheap meridia canada[/url] http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11722.0 buy meridia cheap <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11722.0 ">meridia cost without</a> meridia capsules buy
цитирай
25. анонимен - afstptyd
04.04.2012 04:51

online pharmacy uk valium [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15621.0]valium rezeptfrei apotheke[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15621.0 ">how to get valium from doctor</a> valium buying online http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15621.0 valium with no prescription online
strattera order online <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=86884.0 ">where can i buy strattera</a> strattera how to buy it online http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=86884.0 strattera offers [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=86884.0]strattera online[/url]
cephalexin cost without insurance <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29310.0 ">cephalexin canadian drug store</a> cephalexin buy now [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29310.0]cephalexin buy canada[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29310.0 cephalexin online sale
provigil online buy canada [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22699.0]purchase provigil modafinil[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22699.0 buying provigil online in uk <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22699.0 ">provigil modafinil online no prescription</a> buy provigil no prescription
цитирай
26. анонимен - lzbkunhe
04.04.2012 06:07

order ultram er online [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47490.0]much does ultram cost[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47490.0 ">ultram order canada</a> ultram no prescription order http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=47490.0 cheap ultram online no
buy retin a micro pump [url=http://blacksro.com/forum/showthread.php?95643-buy-retin-a-without-prescription]buy retin a micro uk[/url] http://blacksro.com/forum/showthread.php?95643-buy-retin-a-without-prescription retin a without a rx <a href="http://blacksro.com/forum/showthread.php?95643-buy-retin-a-without-prescription ">buy retin a</a> buy retin a micro pump online
ventolin evohaler no prescription http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11787.0 ventolin canada prescription [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11787.0]buy ventolin hfa inhaler online[/url] <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11787.0 ">buy ventolin nebules no prescription</a> ventolin nebules 2.5 mg price
cialis tadalafil cheapest <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11892.0 ">cialis cvs price</a> purchase cialis online canada [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11892.0]price cialis 10 mg[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11892.0 cialis nz online
цитирай
27. анонимен - iimlesuq
04.04.2012 07:59

rimonabant acomplia buy online http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9412.0 acomplia how to buy in canada [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9412.0]acomplia kaufen ohne[/url] <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9412.0 ">acomplia 20 mg donde comprar</a> acomplia preis
buy accutane in toronto [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15355.0]accutane cheap buy online[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15355.0 accutane cheaper <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15355.0 ">generic accutane prices</a> buy accutane in uk
advair cheapest <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13507.0 ">buy advair diskus united</a> advair cheapest http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13507.0 buy advair [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=13507.0]advair discount[/url]
lorazepam 2.5 buy <a href="http://blacksro.com/forum/showthread.php?95594-cheapest-lorazepam-online ">lorazepam prescription prices</a> lorazepam drugstore com [url=http://blacksro.com/forum/showthread.php?95594-cheapest-lorazepam-online]lorazepam kaufen ohne rezept[/url] http://blacksro.com/forum/showthread.php?95594-cheapest-lorazepam-online lorazepam venta online
цитирай
28. анонимен - vdugfmbj
04.04.2012 09:35
buy cheap lorazepam no prescription http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29362.0 lorazepam gaba receptor <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29362.0 ">lorazepam online canada</a> order lorazepam online no prescription [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29362.0]buy lorazepam no prescription online[/url]
buy womens viagra uk [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85991.0]buy female viagra cheap[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85991.0 ">viagra for sale in the uk for women</a> buy female viagra in south africa http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85991.0 buy female viagra no
cheap accutane tablets <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85650.0 ">buy accutane online pharmacy</a> accutane no prescription online [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85650.0]accutane to buy in the uk[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85650.0 accutane without no prescription
цитирай
29. анонимен - tofyvmoo
04.04.2012 11:37

advair diskus cheap [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29285.0]advair inhaler cost[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29285.0 advair diskus precio <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29285.0 ">advair prices canada</a> buy advair diskus online
cialis prezzo levitra <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15444.0 ">how to get cialis from your doctor</a> how much does cialis cost in mexico [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15444.0]cialis uk prescription[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15444.0 cialis generika rezeptfrei bestellen
rivotril roche price <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22733.0 ">rivotril online purchase</a> rivotril no prescription needed [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22733.0]rivotril online pharmacy[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22733.0 rivotril uk buy
strattera 10 mg price <a href="http://blacksro.com/forum/showthread.php?95664-buy-strattera-no-prescription ">buy strattera online australia</a> generic strattera no prescription [url=http://blacksro.com/forum/showthread.php?95664-buy-strattera-no-prescription]strattera online discount[/url] http://blacksro.com/forum/showthread.php?95664-buy-strattera-no-prescription strattera best price
цитирай
30. анонимен - bquuewms
04.04.2012 13:09

retin prescription wrinkle [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11746.0]retin generic buy[/url] <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11746.0 ">buy retin a in mexico</a> buy retin a gel http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11746.0 retin a micro no prescription
cephalexin online cheap <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85840.0 ">cephalexin 250mg capsules buy</a> buy keflex cephalexin [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85840.0]buy cephalexin for[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=85840.0 buy cephalexin 500mg
zithromax rezeptpflichtig http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=12008.0 zithromax tablet 250 mg kopen <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=12008.0 ">zithromax rezeptpflichtig</a> zithromax tablet 250 mg kopen [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=12008.0]zithromax for sale us[/url]
order ventolin inhaler canada <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15637.0 ">online pharmacy ventolin inhaler</a> ventolin inhaler canada price http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15637.0 ventolin no prescription [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15637.0]ventolin inhaler buy online australia[/url]
buy augmentin 875-125 mg http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15406.0 augmentin price uk [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15406.0]augmentin online canada[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15406.0 ">augmentin 875mg tablets on line</a> augmentin online
цитирай
31. анонимен - kctxvsti
04.04.2012 14:40
price of advair 100 50 http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15379.0 advair diskus coupons discounts <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15379.0 ">advair prescription</a> advair diskus inhaler price [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15379.0]advair 50 250 price[/url]
rivotril no prescription needed [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9458.0]rivotril online purchase[/url] <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9458.0 ">rivotril buy usa</a> rivotril buy http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=9458.0 buy rivotril 2mg pakistan
buy kamagra oral jelly usa [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29353.0]kamagra for sale in durban[/url] http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29353.0 kamagra quick delivery <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=29353.0 ">kamagra buying</a> buy kamagra jelly hong kong
цитирай
32. анонимен - ueyttken
04.04.2012 16:05

cialis medicament achat http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22585.0 cialis cheap [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22585.0]cialis original pas cher[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=22585.0 ">cheapest generic cialis uk</a> cialis prezzo al pubblico
buy meridia online no rx http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15571.0 sibutramine meridia price <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15571.0 ">meridia price uk</a> buy meridia weight [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=15571.0]buy cheap meridia no prescription[/url]
buy rivotril online pharmacy [url=http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11751.0]rivotril roche sale[/url] <a href="http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11751.0 ">rivotril 0.5 mg buy</a> rivotril buy online http://www.boutique.co.th/forums/index.php?topic=11751.0 rivotril online uk
soma carisoprodol online [url=http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11878.0]cialis online pharmacy carisoprodol[/url] <a href="http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11878.0 ">carisoprodol without prescriptions</a> buy carisoprodol online us http://cretecolors.com/forum/index.php?topic=11878.0 carisoprodol cheap prices
цитирай
33. анонимен - buy viagra online 906 8926
17.10.2012 05:56
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#5133]buy viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#17956>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#13151 buy generic viagra
цитирай
34. анонимен - payday loans online 861 14106
17.10.2012 06:11
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12152]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5556>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17339 payday loans online
цитирай
35. анонимен - generic viagra 819 5043
21.10.2012 09:55
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#10237]buy viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#12559>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#19719 buy generic viagra
цитирай
36. анонимен - purchase kamagra 14607
21.10.2012 13:35
[url=http://orderkamagranow.com/#splay]buy kamagra[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#lasrx >buy cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#ggrpf kamagra soft
цитирай
37. анонимен - buy cheap viagra 3931
21.10.2012 16:20
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#llqja]viagra without prescription[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#wjvhi >buy viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#jaxiq viagra 200 mg
цитирай
38. анонимен - payday loans online 676 13106
21.10.2012 17:14
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6461]payday loan[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#4802>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17125 payday loan
цитирай
39. анонимен - cialis online without prescription 572
22.10.2012 07:46
[url=http://ordercheapcialishere.com/#qvlys]cialis without prescription[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#esiqc >cheap cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#qsgzo buy cialis
цитирай
40. анонимен - buy cialis online 548 2975
23.10.2012 02:37
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#11730]buy generic cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#2864>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#7620 buy generic cialis
цитирай
41. анонимен - payday loans 557 11317
23.10.2012 03:53
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#19255]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#16660>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#14371 payday loans
цитирай
42. анонимен - levitra 20 mg 11408
23.10.2012 04:16
[url=http://orderlevitrahere.com/#kxbmb]buy cheap levitra[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#ertql >levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#tpuxa levitra online without prescription
цитирай
43. анонимен - cialis online 4079
25.10.2012 07:10
[url=http://cialisstorehere.com/#qpqkn]generic cialis[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#bmcom >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#muinq cialis online
цитирай
44. анонимен - levitra online 15127
25.10.2012 10:20
[url=http://levitrastorehere.com/#rohbm]generic levitra[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#lpnfk >buy levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#cxnlm levitra online
цитирай
45. анонимен - buy viagra online 18815
25.10.2012 22:03
[url=http://viagrastorehere.com/#lqokl]cheap viagra[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#sjseb >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#srqnz viagra online
цитирай
46. анонимен - buy kamagra online 14294
26.10.2012 00:14
[url=http://kamagrastorehere.com/#trzbn]buy kamagra online[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#fgsoe >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#vaglp cheap kamagra
цитирай
47. анонимен - advance payday loans 14950
28.10.2012 15:57
[url=http://fastcashloanshere.com/#ubhwi]fast cash advance payday loans[/url] - <a href=http://fastcashloanshere.com/#eodqi >advance payday loans</a> , http://fastcashloanshere.com/#lygpr fast cash advance payday loans
цитирай
48. анонимен - payday loan credit card
30.10.2012 20:40
<a href="http://cialispreciocialisgenerico.net/#gw56">Cialis</a> precio cialis 30 http://cialispreciocialisgenerico.net/#gg13 que diferencia hay entre sildenafil y tadalafil hs08 [url=http://cialispreciocialisgenerico.net/#jq50]Cialis[/url] comprar cialis generico espa&#241;a
цитирай
49. анонимен - oregon payday loan laws
31.10.2012 09:46
<a href="http://kamagrapharm.co.uk/#za89">Kamagra</a> kamagra oral jelly online http://kamagrapharm.co.uk/#jv33 buy kamagra jelly online [url=http://kamagrapharm.co.uk/#lt03]buy kamagra[/url] cheap kamagra jelly isosorbide mononitrate
цитирай
50. анонимен - payday loans in new jersey
01.11.2012 09:24
<a href="http://ipaydayloansuk.co.uk/#us34">guaranteed payday loans</a> carolina payday loans http://ipaydayloansuk.co.uk/#n57c christian payday loans [url=http://ipaydayloansuk.co.uk/#ii29]payday loans[/url] payday check cashing inc <a href="http://cialis-it.net/#no90">comprare cialis in farmacia</a> cialis 20 mg prezzo tadalafil http://cialis-it.net/#ju10 acquistare cialis farmacia online [url=http://cialis-it.net/#sh81]cialis miglior prezzo[/url] cialis generico o levitra
цитирай
51. анонимен - payday loan durham nc
02.11.2012 06:01
a82s http://paydayloanspower.ca/#q72s payday loans westminster [url=http://paydayloanspower.ca/#js55]payday loans[/url] payday loan laws in colorado
цитирай
52. анонимен - buy cialis online canada
03.11.2012 07:53
<a href="http://sildenafilb.net/#bo40">www.sildenafilb.net</a> cvs viagra price http://sildenafilb.net/#sr69 www.sildenafilb.net [url=http://sildenafilb.net/#pv75]sildenafil citrate[/url] generic viagra price comparison
цитирай
53. анонимен - buy levitra 10950
03.11.2012 14:05
[url=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#tgbsz]levitra online[/url] - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#iqnqt >buy levitra online</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#gyeuc cheap levitra
цитирай
54. анонимен - payday draw
03.11.2012 22:50
wo54 http://azithromycinb.net/#55hf staph infection zithromax online
цитирай
55. анонимен - tadalafil 200 mg
04.11.2012 07:14
ld28 http://canadianpharmacybest.net/#ju36 fq39 http://acheterviagracialis.net/#oe95 original achat cialis generique
цитирай
56. анонимен - generic propecia 14744
04.11.2012 08:50
[url=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#ftlcw]propecia online[/url] - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#mrvku >cheap propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#yeiku cheap propecia
цитирай
57. анонимен - canadian health and care mall
04.11.2012 16:12
President Obama passed the Affordable Care Act to restore health care as a basic cornerstone of middle-class security in America.
The Affordable Care Act will make health care more affordable for families and small businesses and brings much-needed transparency to the insurance industry.
Constant disclosing to electromagnetic emanation (EMR) affects all of us.
Women’s College [url=http://scoutsharmherbal.com/products/antibiotics/albenza/]canadian health mall[/url] in Toronto is the fundamental Canadian [url=http://scoutsharmherbal.com/products/men_s_health/viagraprofessional/]canadian health & care mall[/url] requiring its doctors to be trained in treating the effects of EMR, regular as Salubriousness Canada, the Canadian administration trim medium, claims EMR is very likely harmless.
Generic sedative Domperidone makers and users see themselves in yet another controversy. This culture Robustness Canada and Domperidone makers take issued a prophecy against the drug. They believe that the stimulant Domperidone has been associated with insensitivity coupled problems that could create death.

Domperidone is manufactured by many pharmaceutical companies in Canada.
The psychedelic is an approved medication to treat vomiting, nausea and other symptoms of tummy glitches such as Gastro paresis or gastritis in assorted countries. ‘Mad label’ the opiate is also prescribed to wake up lactation or wring production.
Women’s College [url=http://scoutsharmherbal.com/products/weight_loss/greencoffee/]canadian health&care mall - healthcare online[/url] Environmental Healthiness Clinic hosted a one-day seminar in May to raise medical awareness of the symptoms airing to electromagnetic radiation. The symptoms identified during the [b]canadian health care and mall[/b] tabulate disrupted doze, languor, headaches, nausea, dizziness, resolution palpitations, homage problems, and veneer rashes. Although these symptoms can arise from a variety of causes, they are now grouped second to the stamp of “Electromagnetic Hypersensitivity”

When fully implemented, the Affordable Care Act will keep insurance companies from taking advantage of consumers—including denying coverage to people with pre-existing conditions and cancelling coverage when someone gets sick.

Because of the new law, 34 million more Americans will gain coverage—many who will be able to afford insurance for the first [b][url=http://scoutsharmherbal.com/products/women_s_health/estracecream/]legal online pharmacy[/url][/b]. Once the law is fully implemented, about 95 percent of Americans under age 65 will have insurance.

tags::
[b]fda approved online pharmacies [/b]

online pharmacy prescription drugs

[i]vipps certified online pharmacy[/i]

us licensed online pharmacy

[u]legal online pharmacy [/u]

on line pharmacy

licensed pharmacy

[b]online pharmacies[/b]

canadian health&care mall review

[i]canadian health&care mall complaints [/i]

canadian health&care mall phone number

canadian pharmacy

[b]canadian health&care mall healthcare online[/b]

canadian health&care mall virus
цитирай
58. анонимен - tadalafil en paginas amarillas
04.11.2012 16:19
db40 http://cialisonlinecan.net/#rx05 purchase cheap cialis online jd88 http://cialis-espana.net/#wn87 tadalafil alquiler nh91 http://canadianpharmacybest.net/#ud12
цитирай
59. анонимен - breast actives wfqk535
05.11.2012 04:17
tynw047 <a href=http://massagehub.com.au/node/5880>breast actives</a> heth643 <a href=http://mapping.uvic.ca/woodwynn/node/4858>breast actives</a> krum260 <a href=http://www.gigroup.co.in/node/1032>breast actives</a> zcqc935 <a href=http://garrisonbowmen.org/node/2019>buy breast actives</a> pcfp968 http://mapping.uvic.ca/woodwynn/node/4858
цитирай
60. анонимен - france achat cialis generique
05.11.2012 08:35
zc48 http://cialis-espana.net/#pe52 precio cialis en farmacias dc65 [url=http://cialis-espana.net/#rg47]cialis contraindicaciones[/url] cialis tadalafil 20 gm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bella2008
Категория: Лични дневници
Прочетен: 513377
Постинги: 111
Коментари: 415
Гласове: 690
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031